lördag 27 september 2008

Lär dig grunderna till Photoshop CS3

Moderskeppet är en sida som har väldigt mycket tips och trix gällande photoshop. Jag vill nu tipsa om att på denna sida finns det även en videokurs för dig som vill lära dig grunderna i Photoshop. Videon är välldigt pedagogisk och bra och man förklarar här tydligt hur allting fungerar och varför det fungera som det gör. Så kika in på länken här nedan och lär dig en massa bra saker om Photoshop CS3 http://www.moderskeppet.se/grunderna/play/intro/

Retuschera direkt i kameran.


Inte långt efter att Nikon D700 släpptes, lansera nu Nikon den nya D90. Med denna kamera skall du kunna filma, retuschera direkt i kameran samt att det även skall finnas en inbyggd GPS i kameran. Hmm? Är dessa funktioner verkligen så nödvändiga?

Rykten säger även att denna kamera kommer att ha en prislapp på ca 10 000 SEK. Man hoppas alltså att detta skall bli en lika poppulär och prisvärd kamera som D40 är.

Mer information om denna kamera kan du finna här http://www.fotosidan.se/cldoc/21333.htm Vad tror ni? Kommer detta bli en hit?

Stairs. Min andra bild, med tips

Jaha! Tyckte att det var dags att lägga ut min andra bild som jag har retuscherat. Denna bild har jag valt att kalla för Stairs och den är tagen på Gottland.

Oki Det första jag gjorde med denna bild var att jag skapade en liten gammaldags stil. Hur jag gjorde det kan du se på denna länk http://www.youtube.com/watch?v=soY0IFL9qAY

Det andra jag gjorde var att jag lade på en regn effekt på bilden. Detta är ett jätte bra tips anser jag då man kan spara borsten för att sedan klicka dit lite regn när man vill. Hur detta funkar hittar du här http://www.youtube.com/watch?v=33py-dyHEek

Sedan så förminskade jag bilden (control+ minus tecknet, tror det är anorlundare på Mac ) ganska så mycket. Där efter valde jag den största och mjukaste borsten, förstorade den och sedan så sprayade jag svart vääldigt Låångt utanför bilden. Det bästa är att börja lång utanför bilden för att sedan jobba sig innåt. Detta skapar en liten skuggig effekt (personligen tycker jag att det kanske blev lite väl mycket på min bild).

Hmmm. Hoppas att ni förstod vad jag menade med ovanstående tips, svårt att förklara så här då jag inte vet hur jag skall visa. Är det något som är oklart så får ni mer än gärna fråga så skall jag försöka vara lite tydligare.

Det sista jag gjorde var att jag ändrade lite på ljuset o kontrasten och levels, detta får ni sitta och pula lite mer själva så ni får fram det ljus som ni anser passar eran bild.

fredag 26 september 2008

Snart är PS CS4 här.




Stunden som alla Photoshop fans har väntat på är snart här. I mitten av Oktoberg kommer Photoshop CS4 att släppas.

En uppgradering från CS3-CS4 kommer att kosta ca 2800 SEK.

Fullständiga programet kommer att kosta ca 7000-9000 SEK

Mer info om detta program samt 18st guid filmer på sammanlagt 1h går att finna på denna länk.
http://www.moderskeppet.se/photoshop/cs4/

Blommorna. Första bilden, med tips till



Oki! Detta är alltså den första bilden som jag retuscherade i Photoshop SC3. Jag skall även länka till sidorna där tipsen finns som jag tog hjälp utav för att göra denna bild.

Jag tänkte nu att jag skulle försöka visa eller guida er via de länkar som jag använt för att kunna göra denna bild.

Först så gjorde jag bilden svart/vit, sedan så tog jag fram lite av färgen på ena blomman. Hur jag gjorde detta, går att finna på denna länk http://www.youtube.com/watch?v=COjBtg--HrY&feature=related. Hoppas detta funka för er, hör gärna av er annars, så jag kan vara lite tydligare.

Sedan så vinjetterade jag bilden, jag gjorde kanterna lite suddigare. Personligen så tycker jag att detta har en väldigt fin effekt och det är väldigt simpelt att göra. Exakt hu man vinjetterar en bild kan du finna längst ned på sidan som finns på denna länk. http://hannabjorkstedt.blogg.se/category/photoshop-och-foto-tips.html

Hoppas dessa länkar hjälpte er lite lite grann, hör som sagt gärna av er om det är någonting som ni vill att jag förbättrar lr gör tydligare.

Hur allt började!

Jag tänkte att jag skulle berätta lite om hur det kom sig att jag började med photoshop.
Det hela började när jag för hmmm..... X-antal år sedan köpte min första digital kamera, jag gick runt och fotade precis allting och som vanligt så tröttnade jag på det. Jag kände att jag ville göra något mer med mina bilder som jag tagit, så jag började därför att lattja lite med programet som man fick med när man köpte kameran (kommer ej ihåg vad det hette men det var väldigt enkelt och begränsat). Sedan så ville jag utveckla mina kunskaper lite, det var då jag fick nys om Photoshop och detta öppnade en helt ny värld för mig.

Som vanligt så tröttnade jag även på detta och lade ned det hela och det är inta alls längesedan nu som jag börjde att få upp ögonen för detta igen. Jag skaffade Photoshop CS3 och började sedan att pula med detta. Ett av dom bästa tipsen som jag har är att kolla in youtube för där finns det oändligt många tutorials som man kan titta på och lära sig av och det var så det verkligen började för mig.

Viktigt är även att påpeka att jag är Låååånggt ifrån kunnig och skicklig vad gäller PS, så därför är detta ingen blogg där jag är "läraren". Jag ser mig mer som "medlaren" som delar med sig av sina erfarenheter och allt som jag funnit på vägen.

Inspark.

Ja! Vad säger man? min fösta blogg. Denna blogg är inriktad till dig som är intreserad utav foto och retuschering av olika slag.
Jag kommer att lägga ut tips och sådant som jag har haft nytta utav och jag kommer även lägga ut lite bilder som jag har suttit och arbetat med, så kom gärna med kritik och synpunkter på bilderna.
Tanken med denna blogg är även att jag under min ständiga sökning efter nyttiga tips och länkar, kommer att lägga ut mina fynd och vad jag anser "viktiga nyheter innom foto och retuscherings världen.

Jag hoppas att du skall ha lika mycket nytta utav denna blogg som jag har och som sagt kom gärna med synpunkter.